בית גן

בית וגן

 

במהלך טיוליו בעולם, פגש יונתן תפוחי בתרבויות שונות ובשיטות בנייה ייחודיות. לכן, כשהחליט לבסוף להשתקע ולהקים את ביתו היה לו אך טבעי לבנות את הבית על פי שיטת הפרמקלצ'ר, אליה התוודע בעת מסעותיו מעבר לים. הבית, הממוקם במושב בית נחמיה, מתוכנן באופן מדויק וקפדני על מנת ליצור הרמוניה מושלמת בין המבנה, דייריו והגן. "פארמקלצ'ר זה חיבור, היתוך" מסביר תפוחי "אתה חייב ליצור מערכת שעובדת בשיתוף פעולה, לבחון איך הגן והבית שלך עובדים אחד עם השני." 

ואכן, ביתו של תפוחי מקיים קשר הדוק עם הצמחייה והגן. ניתן לראות זאת בצורת הטבעית בה קירות הבית שומרים על הקור והחום. "אנחנו עובדים עם צמחייה, כמובן חיצונית, שהיא סוג של בידוד" מתגאה תפוחי, "אלו צמחים רב שנתיים, מטפסים, אכילים, שכולם צמחי תועלת, ולא סתם צמחים לנוי. אנחנו לא מאמינים בצמח שהוא סרק בלבד, הוא חייב להיות תועלתי. אז הוא גם מבודד אבל גם אכיל". אך לא רק הצמחים תורמים לבית, גם הדיירים תורמים את חלקם לגן. במבנה מותקנים שירותי קומפוסט, שבשילוב עם נסורת גרוסה ולאחר תהליך קומפוסטציה, מפיקים דשן אורגני לגינת הירק .

תפוחי ממעט להשתמש בבית בחשמל ובמזגן. הוא  מאמין שניתן לווסת את הטמפרטורה תוך ניצול מרבי של התנאים הקיימים. "בית ירוק הוא בית שמאפשר מינימום כניסה של חומרים מחוץ למערכת, ומקסימום שימוש במשאבים בתוך המערכת" אומר תפוחי. ואכן מערכת הבידוד בביתו היא תוצר של חשיבה אקולוגית מעמיקה. קירות ורצפת הבית בנויים משכבה כפולה של מסה תרמית, אשר בתוכה נמצאת שכבת בידוד נוספת העשויה מקלקרים ומבקבוקים משומשים. הפתחים והמישורים השונים מווסתים את זרימת האוויר בבית: אזור מוגבה מעלה את האוויר החם לחלון קטן בחלקו העליון של החלל ודרכו הוא משתחרר, ופתחים תחתונים שמכניסים את האוויר פנימה מאפשרים סירקולציה. את אוורור הבית משלים מאורר דו כיווני המווסת את החום על פי עונות השנה. בחזית המערבית בנויה פרגולה בעלת גג שקוף המכניסה את קרני השמש למבנה. בימות הקיץ, צומחת גפן מטפסת היוצרת הצללה.

גם מערכות המים הם חלק מיחסי הגומלין בין הבית לגן. במקום פועלת מערכת מים אפורים המשקה את הבוסתן ואת גינת הירק ואף משמשת כפריט נוי בתוך הגן. תפוחי טוען כי למיקום יציאות המים בבית חשיבות רבה "המרכיבים צריכים להיות במקומות הנכונים… אני אומר לאנשים שבונים היום בתים: 'את היציאות תשתדלו להגביה כמה שיותר, על מנת שבכוח הכבידה ניתן היה להוריד את המים למטה ללא צורך לבזבז אנרגיה נוספת". בנוסף, פועל במקום בור מים, שמקורו בתקופה הביזנטית, האוגר כ-80 קוב מי גשמים בשנה. הבור עבר תהליך שיפוץ יסודי לאחר שהדיירים הקודמים הזרימו אליו את מי הביוב. כעת, לאחר ששוקם במשך שנה שלמה, הבור מספק מים להשקיית הגינה.

תפוחי מודה כי בניית בית בשיטת הפרמקלצ'ר אינה זולה: "כמה שאתה משתמש בחומרים משומשים ועושה את הדברים בעצמך אתה מוצא את עצמך כאילו הלכת על בית ירוק והשקעת יותר כסף מבית קונבנציונאלי." אך הוא מאמין בכל ליבו כי בניה בצורה כזו מספקת פתרון אופטימאלי לחיים המערביים: "הירוק בא לשפר את האיכות חיים שלך ולא להוריד אותה. בעידן מודרני אין לנו זמן למערכות שדורשות וצורכות הרבה אנרגיה, ולפיכך אנחנו חייבים לעצב את המערכות כך שיעבדו לטובתנו ואנחנו לטובתן, כמובן".

לפרטים נוספים: www.perma.co.il

2 תגובות
  1. הילה
    הילה אומר:

    הי יהונתן
    אני מתעניינת בבנית בית בהתאם לעקרונות הפארמקלצר.
    האם יש פורומים? מקורות מידע בנושא?
    האם יש קהילה של בונים?

    בברכה, הילה

    הגב
    • יהונתן
      יהונתן אומר:

      הילה היקרה
      את תמיד יכולה להקיש בגוגל מילות חיפוש ולמצוא מידע ברשת. אבל אם את באמת רוצה לרכוש כלים בצורה יסודית
      את מוזמנת להשתתף בקורס פמקלצ'ר חדש שנפתח בקרוב, בתל אביב. הקורס יארח את מיטב המומחים מהארץ לתכמון פרמקלצ'ר
      אני מאמין י הדרך הטובה ביותר להטמיע את השיטה היא דרך למידה מעשית אותה הקורס יאפשר לך.
      פרטים באתר או בטלפון 054-4711238
      בהצלחה!

      הגב

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *