מיחזור מים אפורים
שלום קוראים יקרים, מה שלומכם? איך מתקבלים אצלכם חבלי הקיץ הראשונים? אילו דפוסים חדשים נגלים בפניכם? בצמחיה, ברוח, באנרגיה אנושית. דפוסים הם חלק חשוב מאוד בעיצוב פרמקלצ'ר, מומלץ להמשיך להתבונן סביבכם ולגלות דברים חדשים המאפיינים את העונה. נכון יהיה לעצור לרגע עם הדפוסים, תבניות ועקרונות פרמקלצ'ר, ולתת דגש על צרכים מידיים שיש לטפל בהם: משבר המים למשל.
מערכות לטיהור מים
מצב משק המים בארץ ובעולם הוא בכי רע, אני מתאר לעצמי כי כבר טבעתם במידע פרסומי. כחלק משיחות עם גננים, איתם אני עובד, אני שומע שגם במצב הקיים אנשים עדיין שותלים דשא, שאגב, אם לא ידעתם, הדשא הוא הטפיל הבא – מי שרוצה להיפטר ממדשאה נמצא בבעיה דומה לחקלאי המנסה להיפטר מיבלית. גרוע מזה, אתם רואים אדם משקיע אלפי שקלים על מערכת תחזוקה של מדשאה המייצרת תוצרי לוואי שנזרקים בסופו של דבר לאשפה ויוצרים זיהום. בפרמקלצ'ר אנחנו רוצים ליצור מערכות יעילות, זולות, המספקות שפע ומגבירות את משאבי החינם של כדור הארץ, ולכן לדשא כמעט ואין מקום תחת תורה זו.
בטור זה אנסה לתת כמה תשובות לענייני משברים, ולכתוב מעין מבוא לכל הנושא של מזעור צריכה ואגירת מים. עליכם מוטלת האחראיות להמשיך ולחקור בכיוון, וכמובן, לעשות מעשים.
נתחיל בדמיון מודרך:
בואו נתבונן יחדיו במשבר הגלובלי ומשבר המים, נעצום עיניים ונדמיין יחד נביעה במקום מדברי היוצרת היקוות של מים, סביבם יש חיים הפוקדים את המקום ומנהלים מערכת יחסים והעברת אינפורמציה, מיקרו-אקלים נפלא, נוצר שפע גדול של עשבוניים, שיחים ועצים. ועתה פיתחו את העיניים- השפע נמצא בפתח הבית, בכל בית יש נביעה!!!
מכונת כביסה, כיור, מדיח או ברז בחצר כל אלה יכולים להיות הנביעה שלכם. לצערנו, כיום הם מתערבבים עם המים השחורים וזורמים לביוב, אבל בעזרת הידע המתאים נוכל לתקן את המעוות. בואו נפָתח למחשבה שהחוסר הוא בראש שלנו ולכל בעיה יש פתרון שרוצה להתגלות. עתידנים אומרים שהנוסחה שקובעת את העתיד היא מחשבות + דפוסים אנושיים. כמובן, בשביל פריצת דרך סביבתית-חברתית-כלכלית אנחנו צריכים להיות מודעים לנוסחה זו.
ראשית הבהרה:
מים אפורים, בשונה ממים שחורים, המכילים שתן וצואה ו/או שמנים וזבל כיורים, הם מים משומשים שבדרך כלל מכילים חומרים אורגנים ואנאורגנים. לצערנו כיום, מערכות האינסטלציה של המים השחורים והאפורים מאוחדות, ולמרות הטיפול במים האלו, הם מוצאים דרכם גם למי תהום. על מנת להפריד מערכות אפורות משחורות אני ממליץ לפנות למקצוענים (אינסטלטורים), את המים השחורים להזרים לביוב ובשביל המים האפורים ליצור יציאה נוחה לאזור הבוסתן או הגינה ואפילו לערמת הקומפוסט שלכם.
לאחר ההפרדה לוקחים את המים האפורים ומטהרים אותם לפני שהם מגיעים אל הצמח. לפנינו שני פתרונות אפשריים, שתי מערכות טיהור מים שונות, הראשונה מורכבת ועלותה גבוהה והשנייה פשוטה ופשוטה להתקנה וכן, מאד זולה:
1. מערכת מים אפורים – אגן ירוק (אחו לח – wetland):
באיור 1 נראה חתך של אגן ירוק. זוהי מערכת מורכבת שבמודל הכפרי שלה היא פחות יעילה.
2. מערכת מים אפורים פשוטה – טיהור ביולוגי – ערוגות חיפוי: יתרונות: זול, לא דורש ידע קודם, לא מצריך כוח פיזי, מתאים גם לעיר. חסרונות: לא ניתן לאגור כאן את המים ולהחזיר לשירותים או לירקות, ההשקיה מתבצעת באופן ישיר.
אופן ההכנה:
מכינים ערוגה מיוחדת סביב העץ או השיח, הערוגה צריכה להקיף את העץ/שיח ולהיות בקוטר היקף ענפי העץ. שורשי העץ באדמה הם כמו תמונת ראי של העץ שלמעלה ולכן נמצאים באדמה בקו ישר תחת קצות העלווה של הצמח, זו הדרך הטובה ביותר של הצמח לנתב לעצמו טל ומי גשמים. עומק הערוגה יקבע על פי כמות המים המתוכננת. את הערוגה ממלאים בקומפוסט בשל בעובי 20 ס"מ לפחות ומעליו שכתב חיפוי דק (2 ס"מ) של רסק יער, עלים או נסורת. בצורה זו ניצור פילטר ביולוגי לסינון ופירוק חומרים אורגנים על-ידי מיקרו אורגניזמים. כמובן שהצמח המושקה הוא חלק בלתי נפרד מהמערכת, הוא הרי זה שאוחז את האדמה ומשאיר את המים קרוב לבית השורש.
לוקחים צינור 2 צול (אפשר גם חלקים משומשים) ומכוונים אותו לערוגות בגדלים שונים (ע"פ כמות המים וגודל עלוות העץ) המים מוזרמים ישירות מיציאות הניקוז של הבית. יציאות פנימיות בתוך הקירות\רצפה דורשות ידע מקצועי של אינסטלטור. חשוב להתאים את הצמחייה לאגנים (תאנים, וורדים, לימונים, ערבות ועוד), זכרו יש צמחים שלא יכולים לחיות עם כמות גדולה של מים ומה שיצא מהבית שלכם זה הרבה מים. יש לכוון את כמות המים היוצאת דרך הצנרת בעזרת המחברים (ראה איור 2).
ההגיון אומר שהאדמה המכילה חומר אורגני חי (קומפוסט) הנמצא בפעולה מתמדת תוכל להתמודד עם פירוק הדטרגנטים והחומרים המסוכנים האחרים. אם לא ניצור ערוגות חיפוי על פי ההסבר נסתכן ביצירת זיהום מי תהום והמלחת הקרקע.
בהצלחה ואהבה,
יהונתן
שלום! אני כבר מזמן משתמשת במים שיוצאים מהמכונת כביסה שלי בשביל להשקות פיסת דשא מול הבית: הוא ממש ירוק. אני מעבירה את הצינור ממקום למקום.
שלום לך
זה מעולה כל עוד משתמשים בחומרים ניקוי אקולוגים, נסי לתכנן מערכת שתנתב את המים לעוד מקומות
ללא צורף להעביר את הצינור ממקום למקום, בדקי את השיפועים בשטח..
להתראות
לפי מה ששמעתי מחוקרת העוסקת בתחום המים האפורים, לא קיים הבדל בין חומרי ניקוי אורגניים ולא אורגניים מבחינת ההשפעה על הקרקע. בסופו של דבר רמת המליחות המופרשת זהה, והחומרים המתפרקים בסופו של דבר בקרקע זהים מבחינה כימית ולכן גם מבחינת השפעתם.
האם אין צורך לפרוש יריעה אטימה תחת אגני הניקוז או ערוגות הניקוז של המים האפורים כדי למנוע חדירת החומרים לקרקע?
שלום לך!!!
יש הבדל בין החומרים הפריקים ללא פריקים.אחד החומרים המסוכנים שנמצאים בתוך הסבונים הרגילים הוא חומר רעיל ביותר המכונה sls.כיום ידוע שהוא מסוכן מאוד לאדם ולאדמה.בנוסף לזה כמות הסודה קאוסטיק בחומרים הרגילים גבוהה בהרבה.
כשמדובר במערכות מים אפורים שבנויה עפ"י העקרונות,אין שום בעיה בזיהומי קרקע ולכן אין צורך להניח ירעת או כול דבר אחר המבודד את המים מהקרקע.
יהונ תן תפוחי
פרמה
בס"ד
שלום יהונתן אשמח לדעת מה חשבת אחרי השיחה איתי
נכנסתי לאתר שלך שלא ידעתי אפילו על קיומו כלא -חובבת מחשבים
ואכן אתר יפה מאוד
ראיתי ששמת לינקים (פרמליניקים) לאנשים שלמדת מהם, מאוד אשמח אם תשים גם לינק אלי
טליה
הי ג'וני
תודה על הכתבה, נהנתי והחכמתי : )
אשמח לדעת על עוד מינים שמתאימים למערכת אגן כזו, כאלה שמתמודדים היטב עם הרבה מים.
ויש לי שאלה לגבי השקיית דשא עם מים אפורים (כמו שאילונה כתבה שהיא עושה) – האם זה לא עלול לזהם מי תהום? שכן המים לא עוברים דרך חיפוי וקומפוסט…?
ואשמח גם לשמוע את דעתך על השקייה במי מזגנים? האם חסרים בהם מרכיבים שנחוצים לצמח וכיצד זה משפיע עליו?
חיבוקים
יהל
שלום לך יעל!!!!!
מה נשמע?
ישנם אלפי מינים המתאימים למערכות מים אפורים מסוג אחו-לח ,ולכל אחד תפקוד שונה .
לדוגמה, גומא וסוף מצוינים בפירוק מלחים, קלה וקנה מפרקים חומרים אורגניים, יקינטון בפירוק אצות, וגומא פפריוס מפרק בוצה .
במערכת מים אפורים אנו צריכים לפרק חומרים שונים ולכן עלינו להתאים את הצמחייה לצרכים. בשל כך כדאי ללמוד על התפקודים של הצמח גתות ולנסות וליישם במערכות המים. לדוגמה אפשר לראות כיצד הרדוף הנחלים חי לו ממש בתוך ערוץ הנחל הזורם, ושורשיו בולטים ומהווים מכשולים למים העוברים דרכם.
,זה מעיד על היכולת הגבוהה לחיות בתנאי מים ולעזור בטהור המכאני הנוצר במגע של המים עם פני השטח של השורשים. בנוסף, גם הרעילות של הצמח מאזנת את כמות החיידקים במים.
בפרמקלצ'ר שם המשחק הוא התבוננות. גם כאן יש לנו הזדמנות מצוינת לאתר צמחיה באמצעות התבוננות (מאפייני צמח- כמו סופח מלחים, חי בביצות, עומד בתנאי זיהום- ניתן לאתר במקורות אינפורמציה שונים על צמחיה המתאימה למערכות מים).
ה\אם ניתן להשקות עם מים אפורים שלא עברו תהליך טיהור???
מים אפורים המוזרמים באופן ישיר לקרקע ולא טוהרו, לא רק שמזהמים את מי התהום, אלא מהווים מפגע סביבתי מסוכן הכולל גם פתוגנים מסוכנים לאדם, ממש לא ממליץ.
האם מי מזגנים טובים להשקיה ללא טהור?
מי מזגנים הם מים מצוינים לכל מטרה ואפשר להשתמש בהם בימי הקיץ בלבד כשהמזגן יוצר עיבוי המתורגם לאותן טיפות מים הנוזלות מהמזגנים.
המים בסכ"ה נקיים ממינרלים, עובדה שלא צריכה כלל להפריעה לנו להשקות , למלא בריכות ואפילו לשתות.
מינרלים נמצאים בגופנו ובאויר ובאדמה בכמות יפה ולעיתם מוגזמת
שנה טובה ושנדע ונראה הרבה מים
יהונתן , פרמה
האם מערכות מים אפורים מסכנות ומזהמות את הסביבה?
מים אפורים, בשונה ממים שחורים, המכילים שתן וצואה ו/או שמנים וזבל כיורים, הם מים משומשים שבדרך כלל מכילים חומרים אורגנים ואנאורגנים. לצערנו כיום, מערכות האינסטלציה של המים השחורים והאפורים מאוחדות, ולמרות הטיפול במים האלו, הם מוצאים דרכם גם למי תהום. על מנת להפריד מערכות אפורות משחורות אני ממליץ לפנות למקצוענים (אינסטלטורים), את המים השחורים להזרים לביוב ובשביל המים האפורים ליצור יציאה נוחה לאזור הבוסתן או הגינה ואפילו לערמת הקומפוסט שלכם.
לאחר ההפרדה לוקחים את המים האפורים ומטהרים אותם לפני שהם מגיעים אל הצמח.
חשוב לציין ולדייק שמערכות מים אפורים הן למים אפורים בלבד !!! (לא מי מטבחים).
כמות הפתוגנים במים אפורים שמטופלים באופן מיידי היא מועטה מאוד. בדיון אחר נוכל להראות איך במדינה הכי מתקדמת בעולם (קנדה) מיישמים שרותי קומפוסט בגורדי שחקים וזה הפתרון למי שפכים.
במחקרים מדעיים בספר "זבל אנושי" של ג'וזף ג'נקינס ניתן לראות שקומפוסטציה והתוצרים של תהליך זה "מחוננים" ביכולתם הביולגית לנטרל ולעצור פתוגנים מחוללי מחלות פלוס מינרלים ומלחים. אנו מזמינים אתכם לבוא ולראות את המערכות ואת הצלחת הגידולים הביולוגיים סביבם.
הפילטר הביולוגי חייב להיות בגובה של 30 ס"מ מעל פני הקרקע, הוא מורכב ממספר חומרים שהם: חיפוי, קומפוסט, והומוס. פילטרים אלו חושבו ונבדקו ע"י ביל מוליסון ודייויד הולמגרן, מפתחי שיטת הפרמקלצ'ר באוסטרליה –http://www.permaculture.org/nm/index.php/site/inde… ניתן להרחיב את הידע בתחום באמצעות לינק זה. מדי שנה יש להחליף את המצעים. המסנן מחובר באופן ישיר לקרקע כך שלא ניתן לראות פריצה . יש לפעול לפי הוראות הוגי השיטה הנ"ל.
זיהום מי תהום קורה כתוצאה משאיבת יתר באקוויפר החוף, המלחת המים ועוד גורמים נוספים. כל מערכת מים אפורים שפועלת באופן מדויק מכאני וביולוגי לא צריכה להוות סכנה.
אחד מתפקידיו של הפילטר הביולוגי הוא לנטרל את המיקרו אורגניזמים המזיקים ומחוללי המחלות למינהם שנמצאים במים ויחד עם זאת תפקידו לסנן ולעצור בתוכו מלחים ומינרלים, הוא עוצר רחפנים ומפרק שומנים ומשום שהוא על בסיס חומר אורגני, יש לו סגולות גבוהות מאוד בריפוי הקרקע והעשרתה ועם השנים ניתן לראות שסביב אגני החיפוי של מערכת מסוג זה, ישנה גדילה ובריאות כללית של הצמח.
חשוב לזכור שהפילטר הביולוגי אינו פועל בעצמו לטיהור המים אלא בשיתוף פעולה עם הצמחייה שבתוכו.
כיום פרמה מפתחים יחד עם חברת EM קפסולות חיידקים טובים למערכת "נביעה" דבר שיתמוך עוד יותר בעניין איזון המים.
המידע שנכתב כאן נחקר מדעית ואתה מוזמן לקרוא בעברית נתונים אלו. אנו ממליצים בחום רב לקרוא על מחקרים בינלאומיים אלו בספר "זבל אנושי" של ג'וזף ג'נקינס.
ומה לגבי תקנים?
מדינת ישראל ומשרד הבריאות נותן חוקיות למערכות מים אפורים עם תווי תקן מחמירים מאוד וכאלה מערכות ניתן לראות היום במפעלי "אהבה" שעומדים בתקנים המחמירים ביותר בעולם בנושאי סביבה, וגם במרחב סחנין באיגוד ערים.
מדינת ישראל מכירה בכך, אך עדיין לא מספיק, אכן במגזר הפרטי מע' מים אפורים אינן חוקיות. אך כל עניין החוקיות הוא עניין של זמן.
אנו עומדים בפני משבר מים עולמי גדול, שאם לא נלמד להתייחס אליו כראוי, לא נוכל להשקות את ילדינו!!!
מע' מים אפורים מסוג "נביעה" מגובה בפילטרים ביולוגיים, שמטרתם לעצור את המלחים והמינרלים והמיקרו אורגניזמים העלולים לפגוע במי התהום ולכן לא נשקפת סכנה לזיהום מי תהום בסוג מערכת זו.
לקבלת מידע נוסף על המערכת ולקביעת פגישת ייעוץ והדגמה צרו קשר
יונתן שלום רב
האם אתה יודע על שיטה לטיהור מי מקלחת לשימוש חוזר למקלחת ?
אשמח אם תשתף אותי
הי יגאל,
אני מכיר כמה מערכות כאילו בחו"ל שעובדות על פילטרים ביולוגים (עגן,וצמחיה)גדולים מאוד וקצת מסורבלים ,יש גם איזה פטנט ישראלי יקר שעושה את העבודה באזור ים המלח – אני יכול לברר.
מאוד דומה לרעיון של הברכות הביולוגיות,שניתן בשיטות התיאור הנ"ל להביא את המים לשימוש לרחצה.
אשמח להמליץ לך לנסות לברר אצל עופרה צמחי מים.
בהצלחה
הי יהונתן,
אני גרה במושב ( יציץ) בהרחבה ומעוניינת למחזר מים אפורים. האם אתה מכיר בעל מקצוע שעושה זאת במחירים סבירים ?(אולי אתה?)ויכול לתת לי מספר שלו?
תודה רבה
אסתי
הי,
עליות של מערכות מים אפורים הם בדר"כ גבוהות,כיון שהם מורכבות מעלויות של חומרים יקרים והרבה עבודה.
במידע ויש לך מעט מים ,ניתן לבנות משהו פשוט שלא דורש כמעט הוצאות.