בניית ערוגה מוגבעת

אחד הנושאים החמים לעונה הרטובה (אינשאללה) הוא בניית האדמה. הזכרתי את המילה סוקסציה בכתבה על מיקרו-אקלימים, הכוונה היא החלפת חברות הצומח מחברות חלוץ (צמחים היכולים להתקיים בתנאים קשים יותר) לחברות שיא, לדוגמה: עצים הם חברת שיא ביער. כדי להגיע לחברת השיא הנחשקת הזו עלינו לעבור כמה שלבים בדרך, בניית אדמה, עצים ויערות, אוכל, גינה ללא רעלים וגן אדן החלון.

השלב הראשון בבניית האדמה הוא הכנת קומפוסט. בקיצור אומר שהקומפוסט הוא המאפשר קיום של אדמה פורייה מאוזנת ומלאה חיים. וצמחים, כמו נפש האדם, זקוקים למצע גידול טוב- נפש בריאה בגוף בריא J. השלב השני, בעיקר באדמות חולות (אדמות כבדות מלאות חרסית, שיירי כימיקלים, פסולת וכו') הוא הקמת ערוגה מוגבהת פרודוקטיבית. הערוגה עשויה רובה מחומרים שנפלטים כמעט מכול מערכת: נייר, זרדים, קרטון, שאריות מזון ועוד. ה"מתכון" לבניית ערוגה מהסוג הזה נוצר בעצם מהתבוננות בתהליכי היווצרות אדמה טבעיים. אבקש להיצמד לעקרונות של המתכון ולאו דווקא למרכיבים עצמם. העיקרון המוביל הוא מהקשה לעיכול לקל. הכוונה היא מהחומר אשר מתפרק הכי לאט ועד לחומר הבשל- הומוס. שכבות שכבות הערוגה נבנית, חשוב מאד להשקות אחרי כל שכבה.

אז מתחילים, בואו נגדיר את גודל הערוגה- הרוחב הוא עד 1.2 מטר, האורך ארוך ככל שתרצו והגובה הוא תלוי החומרים בהם תשתמשו. הערוגה יכולה להיבנות מעל לכל משטח אפילו מעל בטון(!). באם נתקלתם בשכבת אדמה עליונה פורייה, לחה, ריחנית ונעימה למגע אנא גרפו שכבה זו ושימרו אותה לאחר-כך.

מתחילים: יוצרים תבנית בגודל הערוגה בעזרת חומרים המשתלבים יפה בסביבה (סלעים מקומיים, גזעי עצים, אדני רכבת, בקבוקי זכוכית, מיכלי פלסטיק מלאים חול וכל דבר שיוצר מסגרת ומספיק יציב). שכבה ראשונה: מתחילים לשכב זרדים קשים, בשלב זה כדאי לדרוך עליהם. עוביים צריך להיות לא יותר מסנטימטר וחצי. שכבה שנייה: קרטונים חתוכים חתיכות קטנות, אפשר לקרוע ביד. שכבה שלישית: עלים ועליהם נייר גרוס או נייר החתוך לחתיכות קטנות (חשוב שהנייר יהיה נטול למינציה או פלסטיק). שכבה רביעית: קומפוסט חצי בשל, שיכול לכלול בתוכו גם זבל תרנגולות, שאריות מזון רקובות וכדומה. שכבה חמישית: אותה אדמה פורייה ששמרנו בצד או אדמת שתילה מהמשתלה המקומית. שכבה שישית: קרטונים שלמים, פרוסים, ספוגים היטב במים. את הקרטונים נניח בחפיפה של 20 ס"מ כדי שצמחייה לא תפרוץ ברווחים. שכבה שביעית: הומוס ושכבה עליונה חיפוי עלים או רסק יער. כל שכבה (למעט שכבות החיפוי הדקות) צריכה להיות בעובי של לא פחות מ-20 ס"מ. תנסו שהשכבות תהיינה מלאות ויכסו היטב את השכבה מתחת.

בערוגה מהסוג הזה ניתן לשתול מיד אך עדיף לחכות כחודשיים שלושה לפני ששותלים. הערוגה תראה לכם מאד גבוהה אך די מהר ירד ממנה הנפח ממש כמו בקומפוסט. בניית הערוגה היא תרפיה, עשו זאת עם ילדים – זה מצליח יותר…

ועד לט"ו בשבט, בסימן עצים

להתראות, יהונתן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *