פרמה? פרמקלצ'ר!

פרמקלצ'ר. מילה ארוכה ומשונה… אז מה זה בעצם וכיצד הצליחה השיטה הזו לשפר את חייהם של כל כך הרבה אנשים סביב העולם? מסתבר שהטבע מציע אינסוף מתנות חינם, ממש מתחת לאפנו. הפרמקלצ'ר היא שיטת תכנון אקולוגית שמלמדת אותנו להנות מכל המתנות הללו.

 

פרמקלצ'ר זו אינה כת או דת ולמעשה – בדיוק ההיפך. הפרמקלצ'ר היא שיטה, שיטת תכנון שבסיס הרעיון שבה הוא הגדלת השפע, או ליתר דיוק חשיפת כל אדם ואדם לעובדה שכל השפע האמיתי נמצא מתחת לאף שלו, ממש בפתח הבית.
מה צריך לעשות כדי לחיות פשוט, בריא וידידותי בכל מקום – בבית, בעסק, על המרפסת, בזוגיות וכו' ?
לאט לאט נחשוף יחדיו את פניני הפרמקלצ'ר.

עצלן וטוב לו
למעשה הפרמקלצ'ר נתפס עד היום (ובעיניי, לטובה) לדרך של עצלנים. הכוונה היא לא כאלו שלא אוהבים לתרום לסביבתם, ההיפך, כאלו המאמינים כי יש דרך לפשט דברים, לעשות אותם לקלים, יעילים וחסכוניים.
ובאמת מצאתי את עצמי מיישם את עקרונות השיטה אחרי חיפוש מאוד גדול וניסיונות להיות אקולוגי במאה ה-20 והעשרים ואחת. הרי בשנים אלו לא ניתן להתייעל ללא מחשב, רכב, כמות של אנרגיה גדולה לעצמנו ולילדינו, בית ענקי המכיל את כל חפצינו, חוסר זמן וצורך בכסף ועוד ועוד ועוד. תפיסת הפרמקלצ'ר רואה ומבינה את המציאות המערבית, תומכת בה ונותנת פתרונות. ואם נפשט זאת לעיקרון פשוט אחד: מינימום אנרגיה ומקסימום תוצרת.

מה זה פרמקלצ'ר?
פרמקלצ'ר היא שיטת תכנון\עיצוב מעשית הדוגלת ביישום עקרונות אקולוגים בבית ובגינה, בבוסתן, בקריירה ובכול מקום בו תרצו ליצור שפע. השיטה אינה בגדר חזרה אחורה ("מוגליזציה") אלא הליכה קדימה בזמן, שילוב של ידע קדום עם תפיסה עכשווית שיוצרת יחד תרבות בת קיימא. בזמנים אלו ניתן ליישם את השיטה ללא מאמץ מיותר, השיטה דוגלת במינימום מאמץ ומקסימום תפוקה, במטרה לחסוך זמן, כסף וכוח אדם.

הפרמקלצ'ר מתאימה לאזורים עירונים וכפרים, דוגלת באסתטיקה, למען רווחת האדם, מוזילה עלויות, גורמת להנאה ושמחה, מתאימה לגידול ילדים והיתרונות רבים מאד. וכאן בעצם טמון החידוש. כיום נלמדים קורסים רבים ברחבי הארץ וישנם כבר כ-5000 בוגרי קורסי פרמקלצ'ר. הקורסים מרכזים סביבם את הצד הטכני-פרקטי של האקולוגיה מעשית (גינון אקולוגי אורגני, קומפוסט, בנייה אקולוגית אקלימית, קהילות ועוד). במקביל לפן המעשי ישנה התייחסות משמעותית לתרבות המקומית  והתופעות המקומיות (לומדים שיטות התבוננות, כיצד להיעזר בנתונים הקיימים של המקום לטובתי ולתועלתי, כמובן באופן קשוב ומקיים).

איך הכל התחיל?
קצת היסטוריה. בשנות השבעים מוצאים עצמם ביל מוליסון ודיוד הולמגרן צמד אקולוגים אוסטרלים בחיפוש אחר פיתרון לבעיית שחיקת האדמות שנוצרה כתוצאה משימוש בכימיקלים בחקלאות בקנה מידה גדול -מסחרי. לאחר מחקר ארוך, בו התחקו אחרי יחסי הגומלין על סוגיהם בטבע, הגו השניים את שיטת פרמקלצ'ר ובאנגלית – permaculture. מילה ארוכה הנשמעת כמו שם של מאכל שלא בטוח שהייתם טועמים.

פרמקלצ'ר מכילה בתוכה שתי מילים permanent+agriculture. ואכן, השניים החלו ליישם את השיטה ברחבי אוסטרליה ובעולם כולו. בעבודתם הם התייחסו לכול מרכיב בסביבה (בתים, כבישים, שדות…הכול!) כמערכת הדורשת התאמה לשאר המערכות במטרה לנסות לחבר בין המרכיבים כך שיהיו יחסי גומלין  הדדים ומפרים ביניהם. בכדי לפשט, בואו ואתן לכם דוגמא למערכת יחסי גומלין כזו: מעלוות העץ מתאדים מים, היוצרים גשמים, היורדים על גג ביתי, הזורמים לבור מים, המשקה את גן הירק, אשר ממנו נאספות השאריות ומוצנעות בערמת הקומפוסט היוצר חום בחממה הביתית.
האם הצלחתם לדמיין זאת? מערכת שלמה אשר בה כל מרכיב מזין מרכיב אחר!

תרבות עדן
מוליסון והולמגרן הבינו שעל מנת להצליח לעשות זאת עלינו לפתח את יכולת ההתבוננות שלנו, כלומר לפתוח את החושים שלנו למוטיבים בסביבת החיים שלנו. אך זהו רק גלגולה הראשון של פרמקלצ'ר הקרויה בעברית – תרבות עדן. אכן המערכות אותן תכננו ויישמו הצמד האוסטרלי עבדו היטב, והועילו כמה שהועילו.
אך עם הזמן עלה צורך בפיתרון אמיתי אשר יתאים לכל מקום ומקום וכאן חלה תפנית משמעותית בתחום. השניים הבינו שהשיטה בה עובדים במקום אחד לדוגמא אפריקה אינה מתאימה באמזונס, וזו העובדת היטב במזרח התיכון לא תעבוד טוב במזרח הרחוק. ישבו וחשבו וכך עלה בדעתם כי החיבור לתרבות המקומית הוא זה שיאפשר שפע בכל מקום.

מכאן המושג פרמקלצ'ר התפתח עוד יותר permanent culture & agriculture. ואכן בפרמקלצ'ר אנו מתחברים לתרבות המקומית שלנו – באמריקה לתרבות האינדיאנית, באוסטרליה לתרבות האבוריג'ינית, באנגליה לקלטית  ובארץ  לכתובים שלנו – ליהדות. המטרה היא בעצם להגיע למערכות המתבססות על ידע קדום לצד פיתוח טכנולוגי  מודרני.

 

2 תגובות
  1. שרון
    שרון אומר:

    גישה מאוד מאוזנן ונכונה בעולם מתפתח. לא חזרה אחורה אלא עבודה עם האמצעים העומדים לרשותנו תוך בדיקה של כל מרכיב, איך הוא משפיע על הסביבה הקרובה, כמה אנרגיה הוא צורך והאם בכלל הוא יעיל ותורם למערכת… פרמקלצ'ר היא הדרך המעשית להיכנס לעולם האקולוגיה.

    הגב
  2. אילנה אביעד
    אילנה אביעד אומר:

    יהונתן שלומות,
    שמי אילנה, עוסקת מזה 17 שנה בתחום איכות הסביבה. לפני כשנה וחצי השתתפתי בקורס פרמקלצ'ר בחווה אקולוגית "חוה ואדם" במודיעין. קורס שבו הרגשתי ב"מקום הנכון" .
    בחיפושים שונים אחרי מידע וחומר בנושא באינטרנט הגעתי למאמר שכתבת.
    אשמח ליצור קשר.
    בימים אלה אני "מתבוננת" בחצר מיוחדת בבית מיוחד בישוב יבנאל (ליד הכנרת) בתכנון להקים שם גינה ברוח הפרמקלצ'ר.
    אני אישית גרה ביבנה וזה נעשה עבור חברה שהנושא מדבר אליה.
    אשמח לקשר.
    בתודה, אילנה

    הגב

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *